Wybieramy odpowiednie zrębki wędzarnicze

 

W przypadku gotowania lub pieczenia potraw, kluczowe znaczenie dla smaku mają przyprawy. Inaczej sprawa wygląda w przypadku wędzonych mięs, wędlin czy ryb. W tym przypadku najważniejsze jest odpowiednio dobrane drewno. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób mieszkających w domach jednorodzinnych, tworzy sobie małe wędzarnie. Wędzone produkty wykorzystywane są na własny użytek. Mają one często o wiele głębszy aromat i lepszy smak od takich kupionych w sklepie.

Drewno do wędzenia mięsa

sprawdzone zrębki wędzarniczeMimo tego, że półki sklepowe przepełnione są różnego rodzaju produktami spożywczymi, to wielu z nas coraz chętniej produkuje jedzenie na własną rękę. Przemawiają za tym przede wszystkim kwestie zdrowotne, ale w wielu przypadkach jest to też związane z pasją. Sadzimy więc własne warzywa, owoce, a także wędzimy mięsa lub wędliny, często pozyskane od znajomych hodowców. Hodując własne warzywa, czy samodzielnie wędząc wędliny mamy bowiem pewność, że będziemy jedli w pełni zdrowe rzeczy, bez żadnych sztucznych dodatków i leżakowania nie wiadomo jak długo na półkach sklepowych. W przypadku wędzonych mięs, wędlin lub ryb musimy odpowiednio dobrać do nich drewno. Warto zakupić sprawdzone zrębki wędzarnicze z pewnego źródła. Dzięki temu zrębki te będą miały intensywny zapach. A intensywnych zapach z drewna jest gwarancją intensywnego aromatu wędzonych produktów. Dym spalanego drewna przenika bowiem do mięs czy ryb, zapewniając im charakterystyczny smak i aromat. W specjalistycznych sklepach dostępne są różne rodzaje zrębków wędzarniczych, pochodzących z różnych drzew. Jeżeli planujemy samodzielnie wędzić wędliny czy inne produkty spożywcze, to w pierwszej kolejności powinniśmy się dowiedzieć, jakie drewno najlepiej pasuje do jakich mięs. Jeżeli odpowiednio je dopasujemy, możemy mieć gwarancję, że wędzone produkty zapewnią nam niesamowite doznania smakowe.

Hodowla własnych warzyw i owoców, czy też samodzielne wędzenie mięsa i wędlin, staje się coraz powszechniejszą praktyką, w myśl zdrowego i ekologicznego stylu życia. Osoby, które chcą zająć się wędzeniem, powinny w pierwszej kolejności zorientować się, jakie zrębki wędzarnicze nadają się do jakiego rodzaju mięsa. Zapach spalanego drewna ma bowiem bezpośrednie przełożenie na smak danego produktu.