Różne rodzaje herbat

Herbata to popularny napój znany niemalże na całym świecie. Do wyboru są herbaty w torebkach, granulowane i naturalne liściaste. Pakowane są do kartoników lub do foliowych torebek. Sprzedawane są na wagę (zwykle w specjalistycznych sklepach online), zwykle jednak kupuje się je na opakowania. Jak można podzielić herbaty?

Herbaty zielone oraz czarne

japońska zielona herbataNa pewno jest wiele ciekawych odmian herbat, które warto omówić. Najbardziej popularna jest herbata czarna. Zwykle występuje ona jako herbata czysta lub earl grey, czyli czarna z dodatkiem bergamotki, nadającej jej charakterystycznego zapachu i smaku. Herbata czarna działa silnie pobudzająco, dzięki zawartości teiny. Działa ona jednak łagodniej niż kofeina w kawie. Herbata czarna może działać wysuszająco, dlatego poleca się ją pić na zmianę z innymi herbatami. Kolor naparu jest brązowawy, czerwonawy, w zależności od tego jak długo będzie zaparzany. Japońska zielona herbata jest bardzo łagodna i przyjemna w smaku. Może mieć zarówno działanie pobudzające, jak i uspokajające, zależnie od tego ile razy będzie zaparzana. Napar jest oczywiście delikatnie zielonkawy. Jeszcze łagodniejszą wersją będzie herbata biała. To także niedojrzałe listki herbaty. Napar jest delikatnie żółtawy. Herbata biała nie będzie gorzkawa, jak to może być w przypadku herbat zielonych. Zarówno herbaty białe, jak i zielone łączy się zwykle z kwiatami i owocami. W sklepach można znaleźć też herbaty rooibos (o miodowym aromacie), herbaty czerwone (na odchudzanie), a nawet niebieskie.

Jak widać jest bardzo wiele odmian herbaty godnych uwagi. Dzięki temu każdy smakosz może znaleźć coś dla siebie. Trzeba zaznaczyć, że dodatki do herbat, zarówno te naturalne np. kawałki owoców, jak i dodawane aromaty mogą całkowicie odmienić smak herbaty.