Odpowiednie wyposażenie piekarni w regały

Odpowiednia organizacja pracy pozwala na zwiększenie w odpowiedni sposób wydajności poszczególnych czynności. Przekłada się to na lepszy efekt końcowy. Z tego też powodu miejsca, które zajmują się masową produkcją muszą być wyposażone w odpowiednie akcesoria i sprzęty. Przykładowo piekarnia, jako miejsce zajmujące się produkcją pieczywa na masową skalę musi posiadać odpowiednie urządzenia.

Sprawdzone regały na pieczywo

regał piekarniczyPoza maszynami do wyrabiania ciasta konieczne jest również wyposażenie takiego miejsca między innymi w regały, które pozwolą na odkładanie upieczonego chleba oraz innych typów pieczywa do ostygnięcia. Bardzo ważne jest także odpowiednie ich rozmieszczenie. Co do zasady regał piekarniczy jest dość wysoki. Ma to przede wszystkim związek z tym, że może pomieścić odpowiednią ilość pieczywa. Duże regały oczywiście powinny posiadać odpowiednią wytrzymałość. Pieczywo nie jest produktem spożywczym, który waży dość dużo. Nie mniej jednak warto jest przede wszystkim sprawdzić ten parametr. Jeżeli obciążenie zostanie przekroczone może to skutkować uszkodzeniem całego regału. Co do zasady regały piekarnicze nie posiadają żadnego rodzaju specjalnych półek. Na ogół ich konstrukcja jest nieco prostsza. Bardzo często taki regał przypomina generalnie stelaż, na którym możemy bez problemu odkładać pieczywo, które upieczemy. Brak półek pozwala na lepsze odprowadzenie ciepła.

W przypadku braku przepuszczalności powietrza warto jest zweryfikować najważniejsze informacje na temat możliwości zawilgocenia pieczywa przez parę, która nie będzie dobrze odprowadzona. Bardzo istotne może okazać się w związku z tym wymiana takiego regału na lepszy, który umożliwi odpowiednią cyrkulację powietrza, a także zapewni mu lepsze odprowadzenie ciepła.